1. Basilisk Concrete

Son yıllarda betonun çevresel etkilerini ve dayanıklılık performansını iyileştirmek için birçok araştırma yapılmaktadır. 

Hollanda merkezli Basilisk Concrete, kendini iyileştiren beton konusunda uzmanlaşmış bir girişimdir. Teknolojileri, beton üretimi sırasında karıştırıldığında kireç taşı üreten bakterilere veya diğer mikroorganizmalara dayanmaktadır.

Bu sayede beton yapılar daha dayanıklı hale gelirken, çatlak oluşumları otonom olarak onarılmaktadır. Otonom onarım sistemi hem yeni yapılar hem de mevcut yapılar için geliştirilmiştir. Mevcut durumda 1 mm’ye kadar çatlaklar onarılabilmektedir.


2. Green Earth Aerogels Technologies

Aerojeller bir süredir kullanılıyor olsa da nanoteknolojideki son yenilikler onları daha ince, daha hafif ve daha güçlü hale getirdi. 

İspanyol kuruluşu Green Earth Airgel Technologies, nanoteknoloji kullanarak pirinç atıklarından karbon aerojeller ve pirinç kabuğu külünden silika aerojeller geliştirmektedir. 

Aerojel ince tozları, yanmaz ve yalıtılmış koruyucu kaplamalar yapmak için boya katkı maddeleri ve macun bileşenleri olarak kullanılmaktadır. Granül aerojeller ayrıca yarı saydam duvarlar, pencereler ve çatılar için dolgu maddesi olarak da kullanılabilir.


3. PaverGuide

Tüm canlılar için belki de en önemli yaşam kaynağı sudur. Dünyanın birçok yerinde temiz suya ulaşım giderek zorlaşmaktadır. Ayrıca, su tarım için de hayati önem taşımaktadır. Kentleşmenin giderek artması ve kentleşme sonucu gelen yapılaşma ile yağmur ve kar suyunun zemine ulaşması zorlaşmaktadır. Bu durum ayrıca kent içinde sel gibi afetlere bile neden olmaktadır.

Su toplama sistemlerinin hane halkları için zorunlu hale getirilmesi, su kütlelerinin temizlenmesi ve bakımının yapılması ve yeraltı suyunu şarj etme kapasitesine sahip binaların inşa edilmesi gibi yenilikçi yaklaşımlar vardır. Bir diğer önemli yöntem ise kent içindeki yol ve kaldırımların suyu geçirgen bir şekilde yapılmasıdır. Bu sayede yol ve kaldırımlar bir sünger gibi suyu emip toprağa ya da su toplama alanlarına yönlendirebilecektir.

ABD merkezli girişim PaverGuide, geçirgen kaldırımlar için özel olarak tasarlanmış %100 geri dönüştürülmüş plastik kullanarak yağmur suyu haznesi geliştirmektedir. 


4. Graphitene

Son yılların en popüler nano malzemesi şüphesiz grafendir. Grafen inşaat sektöründe betona karıştırılarak veya çelik yapıları kaplayarak kullanılabilmektedir. Grafen yapı ömrünü uzatır ve yapıların stabilitesini önemli ölçüde arttırır. Yüksek iletkenlik kapasitesine sahip olan grafen geleceğin malzemesi olarak tanımlanmaktadır.

İngiliz şirketi Graphitene, binalar ve inşaatlar için grafen üretmektedir. Grafen için yüksek sıcaklık gerektirmeyen benzersiz ve temiz bir üretim sürecine sahiptirler.


5. EPoS

Şekil hafızalı alaşımlar (shape memory alloys – SMA), aşırı deformasyonlara ulaşma ve daha sonra boşaltma veya ısıtma üzerine önceden tanımlanmış şekline dönme yeteneğine sahip benzersiz malzemelerdir. Bu şekil hafızası etkisi, SMA’ların geçtiği tersinir faz dönüşümünün (martensitic transformation) sonucudur. 

İlk olarak otoyolları ve köprüleri daha dayanıklı hale getirmek için kullanılan uygulamalar artık depreme eğilimli bölgelerdeki yapılar ve gökdelenler için de kullanılmaktadır. 

İtalyan şirketi EPoS, inşaat dahil olmak üzere çeşitli endüstriler için şekil hafızalı alaşımlar üretmektedir.


6. Hoffmann Green Cement Technologies

Dünyada sudan sonra en fazla tüketilen malzeme betondur ve betonun en önemli bileşeni de çimentodur. Son yıllarda çimentonun çevresel etkileri gündem olmuş ve bu nedenle daha çevreci üretim ve ürün konusunda araştırmalar yapılmaya başlamıştır. Araştırma konularının en başında ise çimentonun karbon ayak izini azaltacak yöntemler bulunmaktadır.

Fransız şirketi Hoffman Green Cement Technologies, betonarme yapılar için sürdürülebilir bağlayıcı üretmektedir. Klinker içermeyen bu bağlayıcı metalürji cürufu, kil, alçı gibi malzemeler içermektedir. Malzemeleri aktive etmek için de firma kendi ürettiği aktivatörleri kullanmaktadır.


7. Basanite Industries

Çelik hem çelik hem de betonarme yapılar için son derece önemli bir malzemedir. Birçok üstünlüğü olmasına rağmen en olumsuz tarafı korozyona karşı dirençsiz olmasıdır. Gerçi bu durum beton ve korozyon engelleyici malzemeler ile giderilebilmektedir. Bazalt ise hem hafif hem de daha güçlü olduğu için çelik donatılara uygun bir alternatif olarak görülmektedir. 

ABD merkezli girişim Basanite Industries, beton takviyesi için bazalt bazlı inşaat donatısı üretmektedir. Bazalt donatının özellikleri:

  • Çelikten daha güçlü ve çok daha hafif
  • Elleçleme ve yerleştirme için düşük maliyetler
  • % 100 korozyona dirençli
  • Bakım ve onarım için devam eden maliyetleri düşük
  • Sürdürülebilir ve çevre dostu
  • Beton ile benzer termal genleşme katsayısı
  • Kimyasal etkilere ve UV ışınlarına dayanıklı
  • İletken ve manyetik değil

8. IsoTruss Industries

ABD merkezli Startup IsoTruss Industries, betonu güçlendirmek için kompozit ızgara yapıları sunmaktadır. Yeni geometrik formların yardımıyla yapılar uzunlamasına ve helisel olarak sarılır. Bu, herhangi bir yapıdaki güç-ağırlık oranını artırmaya yardımcı olarak sürdürülebilir ve dayanıklı bir yapı sağlar.


9. Toggle

İnşaat şirketleri, yoğun el işçiliği gerektirdiğinden inşaat demiri montajı için büyük maliyetlere katlanmaktadır.  Bu sürecin otomasyonu, inşaat zaman çizelgelerinde olumlu bir değişiklik getirmekte ve yalın iş gücü yönetimini mümkün kılabilmektedir.

ABD merkezli Toggle, prefabrik inşaat demiri montajları sunmaktadır. Bilgisayar destekli tasarımı (CAD) ve yapı bilgi modellemesini (BIM) dijital bir iş akışına entegre ederek, inşaat sahasındaki inşaat demiri montajının karmaşıklığını ortadan kaldırmaktadır. 

Toggle’ın inşaat demiri üretimi ve montajı için robotik ve otomasyon çözümü, geleneksel montaj yöntemlerine göre toplam üretimi 5 kat arttırmaktadır.


10. MOBBOT

İsviçreli girişim MOBBOT, betonun pasif takviyesi için robotik özellikli üretim çözümleri sunmaktadır. Yazdırma işleminin kontrolü ve otomatikleştirilmesi katmanlar arasındaki soğuk bağlantıları ortadan kaldırır. Buna ek olarak, baskı kafası endüstriyel bir robota takılır ve 10 dakikada 1 tonluk baskı hızı sağlar, böylece betonarme eleman üretiminde otomatik takviye yapılabilmektedir.


Kaynaklar

Loading

BetonveCimento.com için Patreon üzerinden destekte bulunmak ister misiniz?
Become a patron at Patreon!

By Yasin Engin

İnş.Yük.Müh. olan Yasin Engin, lisans ve yüksek lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesi'nde tamamlamıştır. 16 yıldır beton ve çimento sektöründe çalışmaktadır. Web sitesindeki tüm yayınlar Yasin Engin tarafından paylaşım amacıyla hazırlanmıştır. Yayınlar kaynak gösterilerek kullanılabilmektedir. (yasin.engin@gmail.com)

One thought on “İnşaat Endüstrisini Etkileyecek 10 Startup”
  1. Hocam merhabalar. Hazır beton üretiminde kullanılan su, çimento ile reaksiyona girdikten yok olup atmosfere geri dönüşümü olmamaktadır. Her metreküp için yaklaşık 185 kg civarı su yok olmaktadır. Bununla ilgili çalışmanız var mıdır? Teşekkürler iyi çalılmalar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlginizi Çekebilir
Beton, dünyada en yaygın kullanılan yapı malzemesidir ve küresel antropojenik…
Cresta Posts Box by CP