Konuya girmeden önce okuyucuya sormak istediğim ve cevaplanmasında fayda olan bazı sorular var:

  • Oturduğunuz binada hangi dayanım sınıfında ve çevresel etki sınıfında hazır beton kullanılmış?
  • Hangi yapı denetimden hizmet alınmış? Yapı denetime ait raporlar mevuct mu?
  • Su yalıtımında hangi malzemeler kullanılmış?
  • Alçı sıva yapılmış mı? Çimento sıvası var mı? Duvarlar tuğla mı gaz beton mu?
  • Zemin etüdü yapılmış mı? Yapıldı ise hangi firma ne gibi uygulama yapmış?
  • Mantolama yapıldı ise hangi firma hangi malzemeyi kullanmış?
  • Isı yalıtımına yönelik hangi uygulamalar hangi malzemeler ile yapılmış?
  • Doğalgaz tesisatını hangi firma yapmış?
  • …………………

Bu soruları uzatmak ve detaylandırmak mümkün. Yeni bir binada ikamet edenler bile bu soruların cevaplarına ulaşmak için birçok yerden bilgi almaya çalışmak zorundadır. Projenin kopyalarını temin etseniz bile yeterli cevaba ulaşmak yine çok zordur.

Peki ortalama konut m2 fiyatı 2500 TL olan ülkemizde ev sahibi olacak ya da kiralayacak insanların istedikleri bilgiye ulaşma hakları yok mu? İnsanların bilgi edinme hakkı günümüzde devletler tarafından yasal zemine oturtulmuş bir demokrasi göstergesi olmuştur. Sorun bilgiye nasıl ulaşılacağının bilinmesidir. Bu konuda eğitim, sağlık, ulaşım ve birçok devlet hizmetinde şeffaf bir döneme girilmiştir. İnternet üzerinden çok kısa süre içerisinde yıllar öncesine ait eğitim, tapu, sağlık vb. konularda kişisel bilgilere ulaşmak mümkün.

Günümüzde mobil cihazlar ve akıllı telefonlar bilgiye en hızlı ulaşım araçları oldu. En basit alışverişlerde bile satın alınacak ürünün fiyatı ve özellikleri karşılaştırılığ alım kararı alınabiliyor. QR kod okuyarak saniyeler içerisinde istenilen her türlü bilgiye ulaşılabiliyor.

Ev satın alırken ya da kiralarken istediğimiz bilgilere ulaşmak neden daha kolay olmasın?

Öneri

Belirlenecek olan bir tarihten itibaren yapılan bütün binaların dijital platformda saklanan “bilgi kimlik kartı” olması gerekmektedir. Her binanın kapı numarası olduğu gibi “kimlik kartı numarısı” da olmalıdır. İnsanlar bu numara ile web üzerinden sorgulama yapabilmelidir. Ev satın alacak ya da kiralayacak olan insanlar bu bilgileri karar verme aşamasında kullanabilmelidir.

Bu kimlik kartı, yapıda sorumluluğu olan tüm firmaların ve kişilerin bilgisini, projenin çizimlerini(statik, elektrik, su, doğalgaz vb.), kullanılan tüm malzemelerin markasını ve miktarını, etüt raporlarını, beton dayanım raporlarını, yapı denetim firması raporlarını vb. birçok bilgiyi içermelidir. Eğer “yeşil bina” sertifikası var ise bu konudaki verileri de içermelidir. Enerji kimlik belgesi bu kart kapsamına alınabilir.

binakimlik

Loading

BetonveCimento.com için Patreon üzerinden destekte bulunmak ister misiniz?
Become a patron at Patreon!

By Yasin Engin

İnş.Yük.Müh. olan Yasin Engin, lisans ve yüksek lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesi'nde tamamlamıştır. 16 yıldır beton ve çimento sektöründe çalışmaktadır. Web sitesindeki tüm yayınlar Yasin Engin tarafından paylaşım amacıyla hazırlanmıştır. Yayınlar kaynak gösterilerek kullanılabilmektedir. (yasin.engin@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlginizi Çekebilir
Hazır beton sektöründeki en zor ve maliyete en çok etki…
Cresta Posts Box by CP