2019 yılı Piyasa Gözetimi ve Denetimi (PGD) Raporu, ülkemizde dokuz farklı kamu kuruluşu tarafından yürütülen PGD faaliyetlerinin değerlendirilmesi amacıyla, PGD faaliyetlerinin ulusal düzeyde koordinasyon sorumluluğunu üstlenen Ticaret Bakanlığınca (TB) hazırlanmıştır. Bu raporda; Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü, Sağlık Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na ait veriler bir arada ele alınıp değerlendirilmiştir.

Rapor için tıklayınız.

Bu yazıda raporda yer alan hazır beton (HB) PGD istatistiklerini inceleyeceğiz.

2019 yılında hazır beton denetimleri 2018 yılına oranla azalsa da yine de en çok denetlenen ürün kategorilerinden birisi olarak öne çıkmaktadır.

T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bağlı 417 personel tarafından icra edilen denetimler için yaklaşık 13 milyon TL kaynak ayrılmıştır.

2019 yılında yapılan 9525 adet denetimde 6335 adet ürün denetlenmiş ve bu ürünlerin 269 adeti güvensiz, 389 adedi ise uygunsuz bulunmuştur. Bunun karşılığında firmalara 9 milyon TL ceza kesilmiştir.

2019 yılında yapılan denetimler sonucunda güvensiz ürün oranı %4.2, uygunsuz ürün oranı ise %6.1 olarak gerçekleşmiştir. Denetime tabi olan ürünlerin test edilme oranı ise %75 seviyesindedir.

Özet

T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapı malzemeleri kapsamında icra edilen piyasa gözetimi ve denetimlerinin %54’ü hazır beton sektöründe gerçekleşmiştir. Bu oran 2018 yılında %60’tı.

HB sektöründe yapılan denetimler sonucunda %4.2 oranında güvensiz ürün, % 6.1 oranında uygunsuz ürün tespit edilmiştir. Bu oranlar 2018 yılında sırasıyla %6.8 ve %6.1’di.

HB dışı yapı malzemelerinde ise güvensiz ürün oranı %0.3, uygunsuz ürün oranı ise %33 olarak gerçekleşmiştir.

Güvensiz ürün kategorisinde gıdadan sonra en çok ceza kesilen (8.956.455 TL) sektör hazır betondur.

Güvensiz ürün başına ortalama 33.295 TL ceza kesilmiştir.

Hazır beton dışındaki yapı malzemelerinde ise güvensiz ürünler için 2019 yılında toplam 818.229 TL ceza kesilmiştir. Bunun nedeni güvensiz ürün oranının düşük olmasıdır.

Hazır beton ürün grubu, 2019 yılında gıda ve gıda ile temas eden maddelerden sonra en fazla güvensizlik tespitinin olduğu ürün grubu olmuştur.

Türkiye’de 950 adet hazır beton tesisi olduğu öngörüldüğünde tesis başına yıllık denetim ortalaması 10’dur. Ürün bazında ise ortalama 7’dir.

Hazır beton denetimlerinde ürünlerin teste tabi tutulma oranı %76’dır. Bu kapsamda ilk sırada yer alır.

KAYNAK: T.C. Ticaret Bakanlığı Piyasa Gözetimi ve Denetimi 2019 Yılı Raporu

Loading

BetonveCimento.com için Patreon üzerinden destekte bulunmak ister misiniz?
Become a patron at Patreon!

By Yasin Engin

İnş.Yük.Müh. olan Yasin Engin, lisans ve yüksek lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesi'nde tamamlamıştır. 16 yıldır beton ve çimento sektöründe çalışmaktadır. Web sitesindeki tüm yayınlar Yasin Engin tarafından paylaşım amacıyla hazırlanmıştır. Yayınlar kaynak gösterilerek kullanılabilmektedir. (yasin.engin@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlginizi Çekebilir
Aşağıda gösterilen Örnek 1 ve Örnek 2 olarak kodlanan malzemelerin…
Cresta Posts Box by CP