Aşağıda gösterilen Örnek 1 ve Örnek 2 olarak kodlanan malzemelerin özgül yüzey alanları eşittir. Bu örnekteki malzemeleri iki farklı çimento olarak düşünebiliriz. Örnek 2’de hem ince hem de iri tanecikler varken, Örnek 1’de daha homojen bir tanecik dağılımı görülmektedir.

Örnek 1’de hidratasyon reaksyionu daha stabil ve verimli bir şekilde gerçekleşir. Örnek 2’de ise çok ince taneler hızlı bir şekilde reaksiyona girer (erken dayanım yüksek), ancak iri taneler daha yavaş ve düşük verimde bir reaksiyon süreci yaşarlar. Bu iki örnekten 1 numaralı olan şüphesiz daha idealdir.

Aşağıdaki şekilde 4100 blaine değeri olan iki adet çimentonun tane dağılım grafiği görülmektedir. Bu iki çimentonun blaine değeri aynı gözükse de aslında çimentoların tanecik dağılımı birbirinden farklıdır. İnce tanelerin özgül yüzey alanı dolayısıyla blaine değeri yüksek olacaktır. İri taneler için de tam tersi durum geçerlidir. Blaine değeri ortalama bir değer olduğu için taneciklerin dağılımı hakkında net bilgi vermez. Bu nedenle iyi bir gösterge olmakla beraber yeterli bir parametre değildir.

Aşağıdaki grafikte görüleceği gibi Örnek 2 daha fazla ince malzeme içermektedir. Bununla birlikte Örnek 2’de Örnek 1’e göre daha fazla iri malzeme vardır. Hem daha ince hem daha iri tanecikler birbirini dengeler ve ortalamada her iki çimentonun blaine değeri eşdeğer olur.

Peki hangi çimento daha idealdir?

2 µm’dan küçük çimento tanecikleri çok hızlı reaksiyona girer, çok hızlı priz alır ve betonda yüzeysel çatlaklara neden olur. 60 µm’dan büyük tanecikler ise çok yavaş reaksiyona girer ve hiçbir zaman tam hidrate olamazlar. Kısacası verimleri çok düşüktür. 2-30 µm arası en ideal aralıktır. Bu aralıktaki ince taneler erken dayanıma, iri taneler ise geç dayanıma katkıda bulunur. Yukarıdaki grafikte görüleceği gibi Örnek 1’de ideal boyuttaki çimento taneciği miktarı daha fazladır. Bu nedenle Örnek 1’in daha iyi performans sergileyeceği söylenebilir.

BLAINE ÇİMENTO TANECİKLERİNİN BİRİM KÜTLEDEKİ YÜZEY ALANI TOPLAMIDIR VE ORTALAMA BİR DEĞER VERİR. BU NEDENLE BLAINE DEĞERİ YÜKSEK OLAN ÇİMENTOYA KESİNLİKLE DAHA İNCE DEMEK ASLINDA DOĞRU DEĞİLDİR. BLAINE DEĞERİ YÜKSEK OLAN BİR ÇİMENTODA DAHA İNCE TANECİKLER OLABİLECEĞİ GİBİ DAHA İRİ TANECİKLER DE OLABİLİR.  45 µm ELEK ÜZERİNDE KALAN ÇİMENTONUN VERİMİ DAHA DÜŞÜKTÜR. BLAINE DEĞERİ DÜŞÜK OLAN, ANCAK 45 µm ELEK KALINTISI DA DÜŞÜK OLAN ÇİMENTO DAHA İDEALDİR. TANE BOYUT DAĞILIMI KÖTÜ OLAN BİR ÇİMENTONUN BLAINE DEĞERİ ARTTIKÇA ERKEN DAYANIM ARTAR, ANCAK GEÇ DAYANIMIN ARTIŞI ÇOK DÜŞÜK KALABİLİR.

Loading

BetonveCimento.com için Patreon üzerinden destekte bulunmak ister misiniz?
Become a patron at Patreon!

By Yasin Engin

İnş.Yük.Müh. olan Yasin Engin, lisans ve yüksek lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesi'nde tamamlamıştır. 16 yıldır beton ve çimento sektöründe çalışmaktadır. Web sitesindeki tüm yayınlar Yasin Engin tarafından paylaşım amacıyla hazırlanmıştır. Yayınlar kaynak gösterilerek kullanılabilmektedir. (yasin.engin@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlginizi Çekebilir
Beton dayanımı; çimento matrisine, matris-agrega arasındaki bağa (ara yüzey) ve…
Cresta Posts Box by CP