İster son yüzyıldır üretilen hazır betonda olsun ister binlerce yıldır yapılarda kullanılan antik harçlarda olsun mutlaka ama mutlaka bir bağlayıcı malzeme kullanılmaktadır. 7-8 bin yıllık süreçte bağlayıcı olarak kullanılan kil, kireç, volkanik cüruf vb. malzemelerin yerini günümüzde Portland çimentosu   almıştır. Bağlayıcı malzemeler dönemin imkanları ve ihtiyaçlarına göre gelişmiş ve insanlığa hizmet etmiştir. Binlerce yıldır ayakta kalan eserler de insanlığın başarısını göstermektedir.

Günümüzde inşaat malzemeleri için sağlamlık, dayanıklılık ve maliyet gibi önemli özelliklerin yanına çevrecilik, sürdürülebilirlik gibi kriterlerde gelmiştir. Bu nedenle özellikle akademik alanda çimentosuz beton üretimi ile ilgili projeler yapılmaktadır. Bu iyi niyetli çalışmalar medyada yer almakta ve bir beklenti oluşturmaktadır.

Türkiye’den ilgili haberler

Yurt Dışından ilgili haberler

Çimentosuz beton mümkün mü?

Çok net bir cevap: MÜMKÜN. Ancak, bu betona “asfalta betonu”nda olduğu gibi “Portland çimentosu betonu” denemez. Çünkü; bu betonun çevresel etkilere karşı direnci, yangına karşı direnci, mekanik özellikleri, reolojik özellikleri farklı olacaktır. En azından kimse aynı olduğunu söyleyemez. Çünkü, çalışmaların çoğu sadece üretim üzerine yoğunlaşmıştır.

Çimentosuz beton konseptinde Portland çimentosunun yerini genel olarak aktive edilmiş yüksek fırın cürufu veya uçucu kül, geopolimerler, plastik atıklar almaktadır.

Türkiye açısından durum değerlendirmesi

Ülkemizde 100 milyon metreküp hazır beton üretimi için yaklaşık 30 milyon ton çimento kullanılmaktadır. Bu çimento Türkiye geneline dağılmış 50 entegre fabrika ve 19 öğütme tesisinden tedarik edilmektedir.

Soru 1 – Türkiye’de yılda ne kadar uçucu kül açığa çıkıyor?

Cevap 1 – Bir yan ürün olan uçucu külün yıllık üretimi 15 milyon tondur. Bu miktarın belli bir miktarı beton üretiminde kullanılacak niteliktedir. Ayrıca, bu malzemenin tedariki çimentodan daha zordur. Tek başına bağlayıcı olmayacağı için alkalilerle ya da farklı bir metotla aktive edilmesi gerekir. Bu aktivasyon ciddi bir maliyet getirmektedir.

Soru 2 – Türkiye’de yılda ne kadar yüksek fırın cürufu açığa çıkıyor?

Cevap 2 – Beton üretiminde kullanılacak nitelikteki yüksek fırın cürufunun yıllık üretimi 2-3 milyon tonu geçmez. Ayrıca, bu malzemenin tedariki çimentodan daha zordur. Tek başına yeterli bağlayıcılık özelliği olmadığı için alkalilerle ya da farklı bir metotla aktive edilmesi gerekir. Bu aktivasyon uçucu külde olduğu gibi ciddi bir maliyet getirmektedir.

Soru 3 – Türkiye’de yılda ne kadar plastik toplanıyor ve işleniyor?

Cevap 3 – Yılda yaklaşık 150-200 bin ton civarında atık plastik işlenerek geri dönüştürülüyor. Bu rakam 100 milyon metreküplük bir beton üretimi için çok düşüktür. Ayrıca, plastik kullanılarak yapılan betonun yangına karşı direnci ve insan sağlığına etkileri ilk akla gelen sorulardır.

Sonuç

Portland çimentosu yerini ve önemi daha uzun yıllar koruyacaktır. Ancak, küçük ölçekte farklı malzemelerin kullanımı ile avantajlı ürünler oluşturulabilir. Çimentosuz beton ile ilgili çalışmalar dünya ihtiyaçlarını karşılamaktan çok uzaktır.

Loading

BetonveCimento.com için Patreon üzerinden destekte bulunmak ister misiniz?
Become a patron at Patreon!

By Yasin Engin

İnş.Yük.Müh. olan Yasin Engin, lisans ve yüksek lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesi'nde tamamlamıştır. 16 yıldır beton ve çimento sektöründe çalışmaktadır. Web sitesindeki tüm yayınlar Yasin Engin tarafından paylaşım amacıyla hazırlanmıştır. Yayınlar kaynak gösterilerek kullanılabilmektedir. (yasin.engin@gmail.com)

One thought on “Çimentosuz Beton Mu Dediniz?”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlginizi Çekebilir
2013 ve 2014 tahmini üretim miktarları incelendiğinde dünyada yaklaşık 4…
Cresta Posts Box by CP