Buildots, yapay zeka (AI) kullanarak inşaat ilerleme takibini kolaylaştıran İsrail ve İngiltere merkezli bir contech girişimidir.

Buildots’un yazılımı, veri toplamak için sabit hatlara monte edilmiş kameraları kullanır, ardından bu verilerden hatalar veya sitenin BIM modeliyle uyuşmayan bölümleri gibi iç görüleri ortaya çıkarmak için AI kullanır.


Dusty Robotics’in FieldPrinter çözümü; bir donanım, yazılım ve hizmet kombinasyonu aracılığıyla şantiyelerde tam boyutlu olarak dijital kat planı alma sürecini otomatikleştirir. Şirket; bunun hataları ortadan kaldırmaya, uyuşmazlık çözümünü hızlandırmaya ve inşaat maliyetini ve süresini önemli ölçüde azaltmaya yardımcı olduğunu söylüyor.


Akselos , açık deniz rüzgar türbinleri ve temelleri gibi enerji varlıklarının tahmine dayalı ve doğru dijital ikizlerini oluşturan bir mühendislik simülasyon yazılımı şirketidir.

MIT’de 15 yılı aşkın bir süredir geliştirilen patentli algoritmaları kullanan girişim, çözümünün büyük ölçekli varlıkları modellerken endüstri standardından 1000 kat daha hızlı ve 10 kat daha doğru olduğunu iddia ediyor.


2016 yılında kurulan San Francisco merkezli contech girişimi Built Robotics , ağır kaldırma ekipmanlarını otonom makinelere dönüştüren bir çözüm geliştirdi.

Firma yüksek güçlü bir bilgisayar, hareket ve açı sensörleri ve genellikle sürücüsüz arabalarda kullanılan lidar adı verilen bir lazer tarayıcı içeren bir sistem satmaktadır.


Londra merkezli contech girişimi Converge; inşaat malzemeleri ve süreçlerini dijitalleştirmeye, optimize etmeye ve karbondan arındırmaya yardımcı olmak için yapay zeka özellikli nesnelerin interneti (IoT) sensörlerini kullanmaktadır.

Girişimin ConstructionDNA beton modülü, yapım sürelerini %30’a kadar hızlandırarak karbon verimli betona geçişi sağlamaktadır.


Lüksemburg merkezli LEKO Labs , kereste bazlı inşaatta ‘karbon negatif’ bir yaklaşıma öncülük etmek için robotik ve yazılımı birleştirmektedir.


İsrailli start-up contech Exodigo, 3 boyutlu yüzey altı görüntüleme gerçekleştiren ve ardından yerin altında ne olduğunu haritalamak için AI kullanan dronlar tarafından taşınan çok sensörlü bir sistem geliştirmiştir.

Şirket, çözümünün o kadar doğru olduğunu iddia ediyor ki, keşif amaçlı kazı ihtiyacını ortadan kaldırarak, birçok endüstri için keşif sürecini risksizleştiriyor.


2019 yılında Alman girişimciler Christoph Berner, Fritz Cramer ve Maximilian Seifert (resimde) tarafından kurulan Cosuno, taşeronlar için genellikle zorlu tedarik ve ihale sürecini kolaylaştıran bir SaaS platformu geliştirdi.

Firma; e-posta, telefon ve excel elektronik tabloları yerine platformun bulut çözümünü kullanarak, kazanılan zamanın yaklaşık %60’a ulaştığını ve kâr marjının ortalama olarak %18 daha yüksek olduğunu iddia ediyor. 


AI Clearing; otonom inşaat ilerleme takibi sağlayan, inşaat sahasının %100’ünü kapsayan çevrimiçi gösterge tabloları ve raporlar oluşturan ABD merkezli bir contech girişimidir . Yazılımları, jeo-uzamsal ve drone verileri karışımıyla desteklenmektedir.


Münih merkezli contech girişimi Conxai; mimari, mühendislik ve inşaat endüstrisi için türünün ilk kodsuz yapay zeka platformunu geliştirdi.

Conxai, çözümünün zamandan ve paradan tasarruf etmesine yardımcı olacağını ve inşaat sürecinin verimliliğini artıracağını umuyor.


Eyrus, Washington merkezli bir şirkettir. Firmanın sunduğu temel yaklaşımlardan biri, işgücünü anlamak ve şantiye durumunun daha kolay algılanması için teknolojileri daha iyi kullanmaktır. 

Şirket, müşterilerine İş Gücü Görünürlük Platformu adı verilen dikkate değer bir araç sunmaktadır. Müfettişlerin ve yüklenicilerin güvenlik, erişim kontrolü ve raporlama alanlarını kapsamasına olanak tanır.


Skrap, büyük ölçüde inşaat kiralamaya odaklanan Londra merkezli bir şirkettir. Firmanın vurguladığı kilit alanlar arasında atık hizmetleri, beton, agregalar, tesis kiralama bulunmaktadır. 

Skrap, çok çeşitli ticari ve evsel çözümler sunar. Betona dayalı hizmetler açısından şirket, küçük yerel olanlardan büyük inşaatlara kadar her büyüklükteki sahaya beton tesliminde en iyi ve en verimli çözümleri tasarlamak için tedarik zinciri ortaklarıyla işbirliği yapmaktadır. 


Rhumbix, çeşitli saha operasyonlarının modernizasyonuna odaklanan merkezi San Francisco’da bulunan bir şirkettir. Şirket, hizmetlerini sunarken Saha İstihbarat Platformu’na güvenmektedir. Çalışanların ve yüklenicilerin mevcut verileri toplamasına ve dijitalleştirmesine yardımcı olan bulut tabanlı bir mobil iş gücü yönetimi teknolojisidir. Esasen, bu tür inşaat teknolojisi, kağıt tabanlı iş akışlarının mükemmel bir alternatifidir. Rhumbix tarafından sunulan yeni inşaat teknolojisi, işçilik maliyetlerini gerçek zamanlı olarak hesaplayabilir. Bu noktada şirketin yenilikçi yaklaşımı şunlara odaklanmaktadır:

  • Tüm saha iş akışlarının bağlantısı
  • Gerçek zamanlı proje görünürlüğünün iyileştirilmesi 
  • Hızlı izleme, veri açısından zengin raporlama
  • İnşaat yazılımı aracılığıyla daha fazla işbirliği

PlanRadar, proptech şirketlerinin inşaatta yeni teknolojiyi benimsemelerine yardımcı olan önemli bir oyuncudur. Şirket birçok ülkede stratejik yönetim hizmetleri sunmaktadır. Ancak PlanRadar’ın genel merkezi Wien’de bulunuyor ve bu da Avrupa inşaat pazarına daha fazla odaklanmak anlamına geliyor. PlanRadar, inşaat ve gayrimenkul girişimlerinde görev yönetimi, dokümantasyon ve iletişimi ile ilgili çalışmaktadır.


Genel merkezi San Francisco’da bulunan OpenSpace, inşaat sektöründe şeffaflığı artırma misyonunu üstlenen bir şirkettir. Firmanın yaklaşımı, bir şantiyede görsel kayıt işlemini yapmak için 360oC kamera, bilgisayar görüşü ve AI kullanımına dayanmaktadır. Ayrıca, buluta doğrudan erişim ile OpenSpace, inşaat sektörünün dijitalleşmesini en üst düzeye çıkarmayı başardı. 

Şirketin müşterileri, 4 milyar fit kareden fazla aktif inşaatı yakalamak için platformu kullanmayı başardı. 

OpenSpace ClearSight’ın, ilerlemenin izlenmesine ve sahada neler olduğuna dair güncel bir vizyona sahip olmasına izin veren, yapay zeka destekli yeni bir araç olduğu kanıtlanmıştır. 

Loading

BetonveCimento.com için Patreon üzerinden destekte bulunmak ister misiniz?
Become a patron at Patreon!

By Yasin Engin

İnş.Yük.Müh. olan Yasin Engin, lisans ve yüksek lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesi'nde tamamlamıştır. 16 yıldır beton ve çimento sektöründe çalışmaktadır. Web sitesindeki tüm yayınlar Yasin Engin tarafından paylaşım amacıyla hazırlanmıştır. Yayınlar kaynak gösterilerek kullanılabilmektedir. (yasin.engin@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlginizi Çekebilir
İklim değişikliği ile mücadele kapsamında oluşturulan hedeflere yönelik politikalar, düzenlemeler…
Cresta Posts Box by CP