Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB) tarafından 2017 yılına ait çimento istatistikleri yayımlandı. Bu istatistiklere ulaşmak için tıklayınız.

2017 yılında TÇMB üyeleri tarafından 80.5 milyon ton çimento üretilmiştir. 2017 yılında çimento sektörü üretim rekoru kırmıştır. Üye olmayan 3 üreticinin toplam çimento kapasitesinin 6 milyon ton/yıl olduğu düşünülürse 2017 yılında toplamda 84 milyon tonluk bir üretimin gerçekleştiği öngörülmektedir. TÇMB üyelerini görmek için tıklayınız.

retim_ton

2017 yılı iç satış adına oldukça olumlu geçmiştir. Bir önceki yıla oranla iç satış %8.12 artış göstermiştir.

i_sat_ton.JPG

2013, 2014 ve 2015 yıllarındaki yatay seyir sonrasında 2016 ve 2017 yıllarında çimento üretiminde ciddi bir artış meydana gelmiştir.

son_5_y_l_retim

İhracatın 2014 yılından beri miktar olarak pek değişmediği görülmektedir. 2017 yılında yapılan 7.98 milyon tonluk ihracat sonucunda 530 milyon $’lık bir gelir elde edilmiştir. (http://www.ccst.org.tr/Istatistikler)

i_sat_-_ihracat_ton

2017 yılında TÇMB üyeleri tarafında 80.5 milyon ton çimento üretilirken, çimento kapasitesinin 135.6 milyon tonlarda olması atıl kapasite olduğunu göstermektedir. En yüksek çimento kapasitesi Akdeniz Bölgesinde görülmektedir.

kapasite_kullan_m_miktar

Son yıllarda yeni açılan çimento fabrikaları ve mevcut fabrikalardaki kapasite artışı nedeniyle kapasite kullanım oranlarında düşüş görülmektedir. Türkiye genelinde klinker kapasite kullanımı %90 seviyesinde iken çimento kapasite kullanım oranı %62’dir. Çimentoda en yüksek kapasite kullanım oranı %76 ile Marmara Bölgesinde, en düşük kullanım oranı ise %54 ile Güney Doğu Anadolu ve Akdeniz Bölgelerindedir.

kapasite_kullan_m_oranlar

Türkiye genelinde dökme çimento satışı tüm satış içerisinde %83’lük bir oranla gerçekleşmektedir. En çok torba çimento satış oranı Doğu Anadolu Bölgesinde, en az ise Marmara ve İç Anadolu Bölgelerinde görülmektedir.

ambalaj

İç satışların dağılımına bakılırsa en büyük pay hazır beton üreticilerinde görülmektedir. Gerçekte bu oranın çok daha fazla olması beklenmektedir. Özellikle Bayi ve İnşaat Şirketleri kanallarından da hazır beton üretimine ciddi miktarda çimento dağılmaktadır.

sat_da_l_m

sat_da_l_m_oran

2017 yılında önceki yıl olduğu gibi en fazla çimento ihracatı Suriye’ye yapılmıştır.

ihracat

2017 yılında yaklaşık 8 milyon ton çimento ihracatı yapılırken, 3.7 milyon ton da klinker ihraç edilmiştir.

ihracat_ton

Aşağıdaki grafikte çimento cinsine göre iç satış oranları görülmektedir. CEM I 42.5 R normal olarak en fazla üretilen çimento olarak öne çıkmaktadır.

imento_cinsi_da_l_m

sat_cins_da_l_m

Son yıllarda CEM I 42.5 R çimentosunun oranı giderek artmaktadır. Türkiye’de halen katkılı çimento üretimi ve tüketimi beklenen seviyeye ulaşamamıştır.

CEM_I_42.5_R

Çimento sektöründe kadın çalışan oranı %4.3’tür.

istihdam

Kaynak: TÇMB 2017 yılı çimento istatistikleri

Loading

BetonveCimento.com için Patreon üzerinden destekte bulunmak ister misiniz?
Become a patron at Patreon!

By Yasin Engin

İnş.Yük.Müh. olan Yasin Engin, lisans ve yüksek lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesi'nde tamamlamıştır. 16 yıldır beton ve çimento sektöründe çalışmaktadır. Web sitesindeki tüm yayınlar Yasin Engin tarafından paylaşım amacıyla hazırlanmıştır. Yayınlar kaynak gösterilerek kullanılabilmektedir. (yasin.engin@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlginizi Çekebilir
ÇİMENTO ŞİRKETLERİ 2017 FAALİYET RAPORLARI Adana Çimento Faaliyet Raporu -…
Cresta Posts Box by CP