Borsa İstanbul’da işlem gören çimento üreticisi firmaların 2015 yılı ilk 6 aylık bilançoları açıklandı. Aşağıdaki excel dosyasında hasılat, net kar ve esas faaliyet karı gibi performansların bir önceki dönemle kıyaslaması yapılmaktadır. Genel bir değerlendirme yapmak gerekirse:

  • 2015 yılı Mayıs ayı sonu itibari ile toplam çimento satışı yaklaşık 27 milyon tondur. Önceki yılın aynı dönemi için bu değer 30 milyon tondur. Yaklaşık %10 bir düşüş yaşanmıştır. İç satış rakamları incelendiğinde ise 2015 ve 2014 için sırasıyla 23.7 ve 26.7 milyon tonluk bir satış gerçekleştiği görülmektedir. (Kaynak:TÇMB)
  • Haziran 2015 etkisi hesaba katılmadığında, oluşan %10’luk satış hacmi düşüşü toplam hasılat ve net kar rakamlarında aynı oranda görülmemektedir. Tabiki firma bazlı farklı perfomanslar mevcuttur, ancak genel anlamda önceki döneme göre ciddi bir düşüş olmadığı açıkça söylenebilir.
  • 2015 yılı 6 aylık döneminde önceki yıla oranla net satış %0.5, net kar ise %1.4 azalmıştır.
  • Satış miktarındaki azalmanın finansal sonuçları aynı oranda olumsuz etkilememesinin nedenleri;
    • satış fiyatı
    • TL’nin Euro ve Dolar karşısında yaşadığı düşüşün ihracat kaynaklı gelirlerde TL bazlı artışa neden olması olabilir.
  • Çeyrek bazlı değerlendirme yapıldığında 2015 yılı ilk çeyrek performansı önceki yıla oranla iyi değildi.Ancak, 2015 yılının 2.çeyreğinde bir toparlanma olduğu açıkça görülmüştür. Bu performansın 3.çeyrektede devam ettiği görülmektedir.

2015 1.Çeyrek Değerlendirmesi için tıklayınız.

Loading

BetonveCimento.com için Patreon üzerinden destekte bulunmak ister misiniz?
Become a patron at Patreon!

By Yasin Engin

İnş.Yük.Müh. olan Yasin Engin, lisans ve yüksek lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesi'nde tamamlamıştır. 16 yıldır beton ve çimento sektöründe çalışmaktadır. Web sitesindeki tüm yayınlar Yasin Engin tarafından paylaşım amacıyla hazırlanmıştır. Yayınlar kaynak gösterilerek kullanılabilmektedir. (yasin.engin@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlginizi Çekebilir
Aşağıdaki excel programında beton basınç dayanım verilerinin normal dağılımı incelenerek…
Cresta Posts Box by CP