Çimentosuz beton ile ilgili haberler hem Türkiye’de hem de diğer ülkelerde dönem dönem yayınlanır. Bu çalışmalar çoğunlukla akademiktir ve ilgi çekmek adına basına duyurulur. Bu haberlerde çimentonun çevre açısından olumsuz bir malzeme olduğu, ancak çeşitli yöntemler ile aktive edilen atıkların/yan ürünlerin (yüksek fırın cürufu ve uçucu kül gibi) çimentoya eş performans gösterme ihtimali! olduğu belirtilir.

Daha önce bu web sitesinde aynı konuda bir yazı yayınlanmıştı. Aşağıdaki linkten bu yazıya erişilebilir.

Bu konunun tekrar işlenmesinin nedeni 09.09.2015 tarihli aşağıda linki belirtilen haberdir.

http://www.bildiris.com/bilim-ve-teknoloji/cimentosuz-beton-uretildi-h119745.html

Haberin en dikkat çeken kısmı:

“Demir çelik fabrikalarındaki cürufların, çimento yerine kullanılabilirliğine bakıyoruz. Atıkları çimento yerine kullanmamızın başlıca sebeplerinden biri, sanayi atığı olarak ortaya çıkan bir malzemeyi tekrar endüstriye kazandırmamız. Çimento üretiminde ortaya çıkacak, doğaya salınacak karbondioksit salınımını azaltmış oluyoruz. Bir başka özellik ise çimento, enerjisi çok yoğun bir sektör. Bin 500 santigrat derecede çimento üretimi gerçekleştiriliyor. Çalışmamızla tüm bunları ortandan kaldırmayı hedefliyoruz.”

Öncelikle yüksek fırın cürufu ve uçucu kül gibi mineral katkıların aktivasyonu ile ilgili çalışmalar 100 yıl önceye kadar gitmektedir.

Habere konu olan yüksek fırın cürüfunun kireç ile aktive edilmesi 1865 yılına kadar gitmektedir.

“The hydraulic potential of ground granulated blastfurnace slag (ggbs) was first discovered as long ago as 1862 in Germany by Emil Langen. In 1865 commercial production of lime-activated ggbs began in Germany and around 1880 ggbs was first used in combination with Portland cement (PC). Since then it has been used extensively in many European countries, such as Holland, France and Germany. In the UK the first British Standard for Portland Blastfurnace Cement (PBFC) was produced in 1923. (Kaynak: Advanced Concrete Technology Constituent Materials(2003), J. Newman, sayfa: 3/18)”

Bu konuda alınan ilk patent ise 1908 yılında Hans Kühl tarafından alınmıştır. Patent hakkı Atlas Portland Cement Company’e aittir.

http://www.google.com/patents/US900939

Kısaca yüksek fırın cürufunun alkalilerle ya da başka yöntemlerler aktive edilmesi 100 yıllık bir konudur.

Haberde çimentosuz beton üretimi yapılacağı ve bu sayede çimentonun olumsuzluklarından kurtulacağı ifade edilmektedir. Elbette akademik olarak bu tür çalışmalar yapılmalıdır, ancak bu tarz büyük iddiaların somut veriler ile sunulması gerekmetedir. Türkiye’de açığa çıkan yüksek fırın cürufunun neredeyse tamamı ya çimento üreticileri ya da beton üreticileri tarafından zaten kullanılmaktadır. Demek ki bu malzeme değerlendiriliyor. Ayrıca, tüm Türkiye’de açığa çıkan yüksek fırın cürufu 2 milyon tonu geçemez. Oysa yıllık çimento üretimi 75 milyon tondur.

İlgi çekmek adına yapılan bu tür haberler malesef akademik çalışmalara destek olmamaktadır. Zaten bu nedenle üreticilerin de ilgisini çekmemektedir.

Loading

BetonveCimento.com için Patreon üzerinden destekte bulunmak ister misiniz?
Become a patron at Patreon!

By Yasin Engin

İnş.Yük.Müh. olan Yasin Engin, lisans ve yüksek lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesi'nde tamamlamıştır. 16 yıldır beton ve çimento sektöründe çalışmaktadır. Web sitesindeki tüm yayınlar Yasin Engin tarafından paylaşım amacıyla hazırlanmıştır. Yayınlar kaynak gösterilerek kullanılabilmektedir. (yasin.engin@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlginizi Çekebilir
Hazır beton, ürün olarak sınıflandırıldığında yapı malzemesi kategorisindedir. Sanayi olarak…
Cresta Posts Box by CP